Hoe moet je voedsel sauteren? Deze kooktechniek klinkt misschien chique, maar is eenvoudig te leren. Van origine komt de techniek uit de Franse keuken en is afgeleid van het woord sauté. Dit betekent springen of opgooien. Je hebt een chef kok vast wel eens een stotende beweging zien maken met een pan. Bij de terugtrekkende beweging springt de inhoud met een boogje omhoog om weer te landen in de pan. Dat is ook een vorm van sauteren. Wil je deze techniek op een makkelijke manier leren? Volg dan deze 4 stappen.
Wat is sauteren eigenlijk?
Voordat je de kooktechniek gaat leren, is het belangrijk om te weten wat sauteren eigenlijk is. Sauteren is het bereiden van een gerecht in een pan op hoog vuur met weinig vet of olie. De pan wordt eerst goed verhit. Daarna geeft zowel de pan als de olie de warmte tijdens het koken door aan het voedsel. Met sauteren worden gerechten gelijkmatig gaar en bruin.
Roeren of omgooien is een must, maar wel met mate. Door de kleine hoeveelheid olie en het hoge vuur, wordt het voedsel aan de buitenkant sneller gaar dan de binnenkant. Dat zorgt voor groentes met een bite, knapperige gekarameliseerde uien of een sappige steak met een heerlijk krokant korstje. Sauteren kun je dus heel veelzijdig toepassen in de keuken.
Leren sauteren in 4 makkelijke stappen
1. Ingrediënten voorbereiden
Je kunt vlees, vis of groente sauteren. In elk geval is een goede voorbereiding belangrijk. Let erop dat je het voedsel in evenredige stukken snijdt. Zo weet je namelijk zeker dat elk stukje groente of vlees gelijkmatig wordt gegaard tijdens het sauteren. Hoe groot je de stukken snijdt is afhankelijk van het voedsel. Kip en vlees snijd je wat kleiner dan champignons of garnalen. Dit zijn producten die over het algemeen een korte bereidingstijd nodig hebben.
2. De pan verhitten op hoog vuur
Als je wilt leren sauteren is het heel belangrijk dat je de juiste pan gebruikt. Kies bijvoorbeeld voor een non-stick pan of een anti-aanbakpan met een PFAS en PFOA-vrije coating. Als je al wat meer ervaring hebt met sauteren, kun je ook een ijzeren pan gebruiken.
- Plaats de pan zonder olie op hoog vuur. Je kunt ook de wokbrander gebruiken. Wacht tot de pan gelijkmatig is verhit. Daardoor kun je makkelijker sauteren.
- Doe een beetje olie in de pan. Draai de pan naar links en rechts om de olie gelijkmatig te verdelen. Haal de pan niet van het vuur. Zo voorkom je warmteverlies.
Tip! Als je wilt leren sauteren, kun je het beste olie gebruiken in plaats van boter. Boter heeft een rookpunt van 170°C. Olie wordt met 230°C veel heter. Neemt jouw gerecht genoegen met een lagere temperatuur maar wil je wél een bruin korstje? Kies dan wel voor boter. Dit geeft ook iets meer smaak aan een product. Zoals champignons bijvoorbeeld.
3. Ingrediënten in de pan
- Doe de ingrediënten in de pan als de olie of de boter gelijkmatig verdeeld is. Voeg eerst het vlees of de groenten toe met de langste bereidingstijd.
- Wil je een grote hoeveelheid bereiden? Werk dan in etappes. Zo gaat de hitte tijdens het sauteren niet verloren en kun je ook de pan makkelijker roeren of schudden. Kleine hoeveelheden voedsel sauteren geeft ook een meer gelijkmatige garing.
- Schud de pan regelmatig om of roer de ingrediënten. Zo voorkom je dat het vlees of de groente aanbrandt. In een goede non-stick pan heb je hier minder last van.
4. Serveren
Sauteren neemt meestal niet langer dan 5 tot 7 minuten in beslag. Afhankelijk van het product dat je met deze veelzijdige en leuke kooktechniek wilt bereiden natuurlijk.
- Leg een stukje keukenrol klaar op het aanrecht of op een plank. Neem de pan van het vuur en giet het overtollige olie of braadvet af. Dit kun je eventueel opvangen en bewaren om andere gerechten of sauzen meer smaak mee te kunnen geven.
- Schep de ingrediënten op de keukenrol. Overtollig olie of vet wordt op deze manier geabsorbeerd. Je kunt het gerecht nu opdienen of kruiden zoals jij dat wilt.
Op zoek naar een pannenset perfect om te sauteren?